Er zijn veel verschillende soorten witte wijnen met verschillende smaken. Van een strakdroge en fruitige witte wijn tot een volle en rijke witte wijn. Voor sommigen is de keuze zo gemaakt. Voor sommige mensen is het echter een ware zoektocht. Met behulp van onze smaakprofielen, ziet u snel welke witte wijn bij uw smaak past. Onze smaakprofielen vindt u hieronder.
-
Droge witte wijn
- Droge witte wijnen onderscheiden zich door hun lage restsuikergehalte, wat resulteert in een knapperige en verfrissende smaak. Ze vertonen doorgaans een uitgesproken zuurgraad en heldere fruitige tonen, zonder enige zoete nasmaak.
-
Frisse en fruitige witte wijn
- Bij frisse en fruitige witte wijnen kun je denken aan de smaak van groene appels, peer, kruisbessen, citroen en limoen. Daarnaast komen ook bloemige tonen, groene kruiden, vers gemaaid gras, groene paprika en groene asperges naar voren. Deze diverse smaken dragen bij aan een verfrissend karakter.
-
Volle witte wijn
- Volle witte wijnen zijn rijp, rijk en krachtig van smaak. Deze wijnen komen het beste tot hun recht als je er een bijpassend gerecht bij eet. Vaak heeft een volle witte wijn een "vettig" mondgevoel. Kortgezegd: je proeft veel romigheid in de wijn.
-
Zoete witte wijn
- In tegenstelling tot droge witte wijn, heeft zoete witte wijn een zoete smaak vanwege de hoeveelheid restsuikers die tijdens het wijnmaken behouden blijven. De geur van overrijp fruit, honing en vanille spelen de hoofdrol. Hierdoor is deze wijn bijzonder geliefd bij beginnende wijndrinkers, maar niet alleen bij hen. Het is tevens een ideale keuze bij desserts, zoete gerechten of als aperitief.