Wijntips

Wat is Chablis?

Chablis is één van de meest beroemde Franse witte wijnen ter wereld. Chablis wijnen komen uit de gelijknamige regio Chablis in het noorden van de Bourgogne. Ook al ligt het gebied Chablis in de Bourgogne. Geografisch gezien ligt het dichter bij Sancerre. Dit is een wijngebied dat zich bevindt in wijnstreek Loire.

Chablis wijnen worden enkel gemaakt van de Chardonnay. Ze staan bekend om hun unieke frisse en droge karakter. Dit is een weerspiegeling van het terroir in Chablis. De witte kalksteenbodem en het redelijk koele klimaat geven Chablis wijnen een uniek karakter. Denk aan elegantie, frisheid en complexiteit.

Wat maakt een Chablis nou zo bijzonder?

Chablis wijnen mogen enkel gemaakt worden van de Chardonnay. Er zijn tal van Chardonnay wijnen, maar een Chablis is echt anders. Je proeft merkbaar verschil en een Chablis kan je eigenlijk helemaal niet vergelijken met een ‘gewone’ Chardonnay wijn.

Voordat een Chablis wijn zich mag identificeren als een Chablis wijn, moet hij aan een hoop regels voldoen. Een van die regels is bijvoorbeeld dat de wijn alleen in de Chablis regio mag worden geproduceerd. Logisch. Chablis kan en mag niet verder groeien en er mag niet meer van 50 hectoliter Chablis wijn per jaar per hectare worden geproduceerd. Je kan wel zeggen dat dit een zeer beperkte hoeveelheid is.

Chablis wijnen zijn altijd witte wijnen, gemaakt van de Chardonnay. Elke wijnboer in Chablis is wettelijk verplicht om de Chardonnay druif aan te planten.

De smaak van een Chablis

Een Chablis wijn is een rijke droge witte wijn met veel tonen van fruit. Denk aan groene appel en citrus. Ook vind je veel minerale tonen in deze Franse witte wijn. Een Chablis wijn is elegant en fris en is lekker crispy.

Het is duidelijk dat een Chablis een uniek karakter heeft. Er wordt ook wel gezegd dat Chablis iets van vuursteen geeft in de wijn. Ook iets ziltigs kom je hierin tegen.

Bijna geen één Chablis rijpt op houten vaten. Daardoor blijft de frisheid behouden.

Wat eet je bij Chablis wijn?

Een Chablis wijn is een droge witte wijn. Je kan deze wijn perfect combineren met verschillende gerechten. Doordat de wijn een hoge zuurgraad bevat en lekker fris is, is deze witte wijn perfect bij:

- lichte vleesgerechten met bijvoorbeeld een romige saus.
- lichte visgerechten.
- rauwe vis
- sushi en sashimi
- schaal- en schelpdieren, zoals kreeft en slakken

Kwaliteitslabels Chablis

Chablis staat bekend om haar kwaliteitswijnen. Binnen de Chablis vind je verschillende kwaliteitslabel. Dit zegt iets over de herkomst van de wijn binnen de Chablis, over de wijnstokken, alcoholpercentage, opbrengst, de vinificatie en ga zo nog maar even door. Het ene label heeft een hogere kwaliteit dan het andere. Zo is Grand Cru Chablis van hoogste kwaliteit.

Petit Chablis

De Chardonnay druiven van een Petit Chablis wijn groeien op een bodem die minder ideaal gelegen zijn vergeleken met wijngaarden in de rest van Chablis. Ze worden ook wel eens ‘het kleine broertje van Chablis’ genoemd. De wijngaarden van Petit Chablis wijnen staan een beetje in het buitengebied van Chablis.

Petit Chablis wijnen zijn erg aromatisch met veel tonen van citrus. Deze wijnen zijn zeker de moeite waard.

Chablis

Dit is de grootste appellation en ligt ten noorden van de stad Chablis. Ongeveer 70% van alle Chablis wijnen komen hiervandaan. Chablis wijnen zijn van goede kwaliteit en erg lekker. Ze bevatten tonen van peer en citrus. Ook proef je iets mineraalachtigs, te danken aan de kalkstenen bodem.

Premier Cru Chablis

Premier Cru wijnen uit Chablis zijn prachtige wijnen. De wijngaarden waar de druiven van deze wijn vandaan komen zijn officieel erkend: ze hebben een superieure kwaliteit.

De wijngaarden van Premier Cru Chablis wijnen hebben een goede zonpositie. Ook is de aanwezigheid van kalk in de bodem erg hoog. Dit resulteert in een fruitigere smaak en een mooie minerale toon. Van alle Chablis wijnen mag maar 15% de naam Premier Cru Chablis dragen.

De Chablis Premier Cru kun je nog vijf tot tien jaar na oogst drinken.

Grand Cru Chablis

Chablis Grand Cru wijnen zijn echt de paradepaardjes uit het gebied. De wijngaarden liggen op één en dezelfde heuvel. Een optimale plek wat betreft klimaat en bodem.

Chablis Grand Cru wijnen zijn de enige wijnen uit de Chablis die soms nog op eikenhout rijpen. Mocht een wijn op hout hebben gerijpt, is deze vaak wat rokerig en ziltig. Tegelijk zijn ze ook fruitig met tonen van sinaasappel, passievrucht en abrikoos.

Een Chablis Grand Cru wijn is soms na tien tot vijftien jaar na oogst op zijn lekkerst.

Zin gekregen in een Chablis? Wij hebben een hele mooie Chablis wijn in ons assortiment! Bekijk ons assortiment Chablis.

Wijntips bij dit bericht:
  1. Moillard-Grivot Chablis AOP 2018

    Moillard-Grivot Chablis AOP

    Een prachtige Chablis met een rijke smaak met mineralige tonen! ..Lees meer

    Vanaf € 19,99