Wijntips

De magie van appassimento wijnen: Amarone en Ripasso

Druiven op een droogmat voor Amarone

Als je aan Italië denkt, zie je vast zonovergoten wijngaarden en geurige olijfbomen voor je. Je ruikt de heerlijke aroma's van vers bereide pasta en proeft de rijke, authentieke wijnen. Vandaag nemen we je mee in de bijzondere wereld van appassimento-wijnen, een techniek die de rijke smaken en tradities van Italië in elke slok vastlegt. Ben je klaar om de rijke smaken van Amarone en Ripasso te ontdekken?

Wat is Appassimento?

Laten we beginnen bij het begin: wat is de appassimento-methode nu precies? Het woord ‘appassire’ betekent ‘indrogen’ in het Italiaans. En dat is precies wat er gebeurt met de druiven die voor deze wijnen worden gebruikt. Na de oogst worden de druiven Corvina, Corvinone, Rondinella en Molinara op speciale matten of in goed geventileerde ruimtes gelegd om te drogen. Dit proces concentreert de suikers en smaken, wat leidt tot een superrijke, krachtige wijn.

Denk aan die heerlijke rozijntjes die je vroeger graag at. Een mooi sappig druifje dat in de zon gedroogd wordt, verandert in een klein, geconcentreerd lekkernijtje. Het sap en deze smaken worden in feite ‘geperst’ uit de druif, waardoor je een wijn krijgt die je verrast met zijn diepgang en complexiteit. Het is een rijk palet van smaken, met tonen van gedroogd fruit, specerijen en een vleugje chocolade.

Nu we begrijpen wat appassimento inhoudt, laten we eens kijken naar de meest beroemde wijn die deze techniek gebruikt: Amarone en Ripasso.

Amarone: de koning van appassimento

Amarone della Valpolicella is ongetwijfeld de bekendste wijn die met de appassimento-methode wordt gemaakt. Het proces begint met de zorgvuldige selectie van de beste druiven, die vervolgens worden ingedroogd. Dit kan wel drie tot vier maanden duren, waarbij ze hun vocht verliezen en de smaken zich concentreren.

Na het indrogen worden de druiven geperst en volgt de fermentatie, wat resulteert in een krachtige wijn met een alcoholpercentage dat soms wel 15% of meer kan zijn. Amarone heeft een rijk palet van smaken: van kersen en pruimen tot chocolade en kruiden.

Wijn spijs: Wat te combineren met Amarone? Denk aan stevige gerechten zoals ossobuco, gegrilde vleesgerechten of een risotto met paddenstoelen. Amarone past ook perfect bij een kaasplank met oude kazen of een krachtige blauwe kaas, waarbij de smaken elkaar aanvullen en versterken.

Ripasso: het speelse broertje

De andere ster in de appassimento-familie is Ripasso. Deze wijn kan gezien worden als de speelse, iets toegankelijkere broer van Amarone. De naam “Ripasso” betekent letterlijk “herpasseren” en verwijst naar het proces waarbij jonge Valpolicella-wijn wordt vergist samen met de overgebleven druivenschillen van Amarone-wijn. Dit voegt rijke smaken en complexiteit toe aan Ripasso, terwijl het een iets lichtere, fruitigere stijl behoudt.

Dit zorgt ervoor dat Ripasso de rijke, geconcentreerde smaken van Amarone op een iets toegankelijkere en lichtere manier presenteert. De wijn heeft vaak een mooi balans tussen fruitigheid en diepgang, met tonen van kersen, kruiden en een hint van specerijen. Ook deze wijn geeft een volle, smaakvolle ervaring.

Wijn spijs: Wat te combineren met Ripasso? Ripasso is een perfecte match voor pasta’s in tomatensaus, sappig geroosterd vlees of een smaakvollevegetarische ratatouille.

Andere appassimento wijnen

Naast Amarone en Ripasso zijn er andere wijnen die de appassimento-methode gebruiken. In regio’s zoals Campania en Sicilië vind je druiven als Aglianico en Nero d’Avola die, net als hun Valpolicella-neven, worden ingedroogd voor die rijke, geconcentreerde smaken.

Een andere interessante speler is Sangiovese. Wanneer deze druif wordt ingedroogd, krijg je een wijn die een prachtig evenwicht biedt tussen fruitige frisheid en de intense diepgang die je van appassimento-wijnen verwacht. Het resultaat is een verfijnde wijn met een goede structuur en een lange afdronk. Elke regio voegt zijn eigen unieke twist toe, wat deze wijnen nog boeiender maakt om te verkennen.

Dus de volgende keer dat je een glas Amarone, Ripasso of een andere appassimento-wijn inschenkt, laat je dan verrassen door de rijkdom en complexiteit die deze heerlijke wijnen te bieden hebben.

Wijntips bij dit bericht:
  1. Le Preare Valpolicella Ripasso Superiore

    Le Preare Valpolicella Ripasso Superiore DOC

    Deze ripasso is één groot feest! Vol en rijk van karakter. Afkomstig van het wijnhuis Cantina di Negrar. ..Lees meer

    Vanaf € 10,95
  2. Domini Veneti Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC Marano Collezione Pruviniano

    Domini Veneti Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC Marano Collezione Pruviniano

    Italiaanse rode wijn van hoge kwaliteit! Vol in de mond met veel fruit. Ook warme tonen proef je terug, te danken aan de houtrijping. WOW! ..Lees meer

    Vanaf € 19,95
  3. Domini Veneti Amarone della Valpolicella Classico DOCG Marano Collezione Pruviniano

    Domini Veneti Amarone della Valpolicella Classico DOCG Marano Collezione Pruviniano

    Een Amarone waar je een buiging voor maakt! Zijdezachte tannines en een breed geuren- en smakenpallet. ..Lees meer

    Vanaf € 49,95
  4. Passio Grillo Sicilia DOC

    Passio Grillo Sicilia DOC

    Spannende Italiaanse witte wijn, gemaakt met ingedroogde druiven. Dit is zeer uitzonderlijk voor een witte wijn. Bij de eerste slok ben je meteen verkocht! ..Lees meer

    Vanaf € 8,45
  5. Feudo Arancio Passiari Feudo Arancio Passiari

    Feudo Arancio Passiari

    Perfecte rode Italiaanse wijn met een uniek en geconcentreerd karakter. Rijpe tannines, fruit en specerijen. Heeft deels houtrijping gehad. Een wijn die je hart sneller laat kloppen! ..Lees meer

    Rating:
    100%
    Vanaf € 8,50
  6. Campi Rudi Appassimento Rosso Puglia IGT Passito Campi Rudi Appassimento Rosso Puglia IGT Passito

    Campi Rudi Appassimento Rosso Puglia IGT Passito

    Bekroond met 95 punten door de Italiaanse wijnprofessional Luca Maroni. Zwoele, krachtige maar toch ook vriendelijke en toegankelijke Italiaanse rode wijn. ..Lees meer

    Rating:
    100%
    Vanaf € 8,95
  7. Le Preare Appassimento Rosso Veneto

    Le Preare Appassimento Rosso Veneto IGT

    Heerlijke wijn in de stijl van Amarone. Hij heeft een donkere robijnrode kleur met direct in de geur al rijpe kersen en een beetje vanille. ..Lees meer

    Vanaf € 10,45
  8. Le Preare Amarone Della Valpolicella DOCG

    Le Preare Amarone Della Valpolicella DOCG 2020

    Een echte verleider! Typische amarone wijn met heel veel zwarte kersen en pruimen. ..Lees meer

    Vanaf € 24,95
  9. Fratelli Giuliari Amarone della Valpolicella DOCG

    Fratelli Giuliari Amarone della Valpolicella DOCG

    Een diepe en stevige Italiaanse rode wijn met getextureerde tanninnes! Stoer en krachtig: hier kan je de wereld mee aan. ..Lees meer

    Vanaf € 36,95
  10. Fratelli Giuliari La Palé Valpolicella Ripasso Superiore

    Fratelli Giuliari La Palé Valpolicella Ripasso Superiore

    Een Ripasso van absolute topkwaliteit! Afkomstig van het befaamde wijnhuis Fratelli Giuliari. ..Lees meer

    Vanaf € 18,99
  11. Passimento Rosso Romeo & Juliet Pasqua

    Passimento Rosso Romeo & Juliet Pasqua

    Italiaanse rode wijn met aroma’s van rood fruit, kruiden, vanille, krenten en licht cederhout. Net een jonge Amarone, maar dan voor een veel lagere prijs! ..Lees meer

    Vanaf € 10,40
  12. Passimento Bianco Romeo & Juliet Pasqua

    Passimento Bianco Romeo & Juliet Pasqua

    Een hommage van de familie Pasqua aan Verona, de stad van Romeo en Juliet en de stad van de wijn! ..Lees meer

    Vanaf € 10,40
  13. Feudo Arancio Hekate Passito

    Feudo Arancio Hekate Passito

    Fantastische dessertwijn uit Sicilië. Droge wijn geblend met het ultra zoete sap van ingedroogde Muskaatdruiven zorgen voor een weelderige en zoete dessert wijn die afsluit met een spannend zuurtje en veel frisheid. ..Lees meer

    Vanaf € 16,90