Algemeen

Wijn in de keuken bewaren: do’s and don’ts

Wijn in de keuken bewaren: do’s and don’ts

Wijn is een van de meest geliefde dranken ter wereld en wordt vaak gebruikt in zowel sociale als culinaire settings. Wanneer je wijn in de keuken bewaart, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden om de kwaliteit van de wijn te behouden. In dit artikel lees je hoe je het beste wijn in de keuken kunt bewaren.

De invloeden van temperatuur

Een van de belangrijkste factoren bij het bewaren van wijn is de temperatuur. Wijn is gevoelig voor temperatuurschommelingen en kan snel bederven als het wordt blootgesteld aan te hoge of te lage temperaturen. Idealiter wordt wijn bewaard bij een constante temperatuur tussen de 12 en 18 graden Celsius. De keuken kan echter vaak warmer zijn, vooral tijdens het koken. Dit kan problematisch zijn, omdat warmte de rijping van de wijn versnelt en de smaak negatief kan beïnvloeden. Dit is ook vaak de reden dat je geen wijnopslag in bijvoorbeeld showroomkeukens ziet.

Als je wijn in de keuken wilt bewaren, probeer dan een plek te vinden die zo ver mogelijk verwijderd is van warmtebronnen zoals de oven, kookplaat en direct zonlicht. Een kast die goed geïsoleerd is en zich aan een koele muur bevindt, kan een redelijke optie zijn. Een wijnkoelkast kan ook een goede investering zijn als je wijn in bijvoorbeeld een keuken van Brugman wilt bewaren en serveren.

Licht en wijnopslag

Licht, vooral UV-licht, kan wijn beschadigen door chemische reacties in de wijn te veroorzaken. Dit geldt zowel voor direct zonlicht als voor kunstlicht. Wijnflessen zijn vaak donker gekleurd om enige bescherming tegen licht te bieden, maar dit is meestal niet voldoende voor langdurige opslag in een verlichte ruimte.

In de keuken is het belangrijk om wijn op een donkere plek te bewaren, zoals in een kast of een afgesloten wijnrek. Vermijd plaatsen die regelmatig door fel licht worden beschenen, zoals een raamkozijn of een verlichte plank.

Vochtigheid en luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid speelt ook een rol bij het bewaren van wijn, vooral voor flessen met een kurk. Een te droge omgeving kan ervoor zorgen dat de kurk uitdroogt, waardoor er lucht bij de wijn kan komen en deze kan oxideren. Een te vochtige omgeving kan schimmelgroei veroorzaken en etiketten beschadigen.

Een luchtvochtigheid van ongeveer 70% is ideaal voor het bewaren van wijn. Hoewel het moeilijk kan zijn om deze luchtvochtigheid constant te houden in een keuken, kun je een eenvoudige hygrometer gebruiken om de luchtvochtigheid te meten en indien nodig een luchtbevochtiger of ontvochtiger te gebruiken om de juiste omstandigheden te behouden.

Horizontale opslag

Flessen wijn met kurken moeten horizontaal worden bewaard om ervoor te zorgen dat de kurk vochtig blijft. Dit voorkomt dat de kurk uitdroogt en lucht in de fles komt. Flessen met schroefdoppen of synthetische kurken hoeven niet horizontaal te worden bewaard, maar het kan nog steeds handig zijn om ze liggend te bewaren om ruimte te besparen.

Geuren in de keuken

Keukens staan bekend om hun sterke geuren van voedsel en specerijen. Deze geuren kunnen soms door de kurk in de wijn doordringen en de smaak beïnvloeden. Zorg ervoor dat je wijnflessen op een goed afgesloten plek bewaart om te voorkomen dat sterke geuren de wijn beïnvloeden.

Het is mogelijk om wijn in de keuken te bewaren, maar het vereist zorgvuldige voorzorgsmaatregelen. Houdt rekening met de temperatuur, licht, luchtvochtigheid en geuren om de kwaliteit van de wijn te behouden. Door wijn op een koele, donkere plek te bewaren, eventueel in een speciale wijnkoelkast, kun je genieten van een glas wijn van hoge kwaliteit, zelfs als deze in de keuken wordt bewaard. Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je wijn altijd in optimale conditie is wanneer je deze nodig hebt voor een recept of om te serveren bij een maaltijd.