- Recepten (107)
- In the spotlights (41)
- Algemeen (78)
- Wijntips (88)
- Wijnnieuws (8)
Champagnes zijn er in verschillende soorten en maten. Dat maakt het kiezen van de perfecte champagne vaak erg lastig. Champagnes kunnen namelijk verschillen qua samenstelling van druiven, leeftijd en suikergehalte.
Veel mensen denken dat cava en prosecco ook een soort champagne is, maar dat is niet zo! Al deze wijnen zijn mousserende wijn. Alleen bubbels uit de Champagnestreek komen, mogen zo genoemd worden.
Suikergehalte champagne
Suikergehalte speelt een grote rol qua smaak van champagne. De verschillende benamingen van champagne met hun suikergehalte:
Suikergehalte in Brut champagne
Het overgrote deel van alle champagnes is brut champagne. Dit zijn droge champagnes met 6 tot 15 gram suiker per liter.
Suikergehalte in Demi-sec champagne
Demi-sec betekent letterlijk 'halfdroog'. In deze champagnes zit ongeveer 33 tot 50 gram suiker per liter. Hierdoor zijn de champagnes meer zoet dan droog.
Suikergehalte in Extra brut champagne
In deze champagnes zit 0 tot 6 gram suiker per liter. Dit is daarom ook de droogste champagne.
Suikergehalte in Sec champagne
In sec champagne zit 17 tot 35 gram suiker per liter. Deze champagne smaakt daardoor lichtzoet.
Suikergehalte in Doux champagne
In de doux champagne zit meer dan 50 gram suiker per liter. Hierdoor is de champagne dus zeer zoet. Echter zijn deze bubbels bijna nergens meer te verkrijgen.
Suikergehalte in Samenstelling van druiven
Een eis voor het maken van champagne is dat er maar drie verschillende soorten druiven gebruikt mogen worden. Dit zijn de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Ook kan champagne gemaakt worden van een combinatie van deze druiven.
Suikergehalte in Blanc de Blancs
Letterlijk vertaald betekent dit 'wit van wit': witte wijn die van witte druiven gemaakt wordt. Deze blanc de blancs worden van 100% Chardonnay druiven gemaakt. Ze zijn licht van kleur en smaak en hebben een hoge zuurgraad. In de smaak vind je tonen van citrus en appel.
Suikergehalte in Blanc des Noirs
Deze champagnes zijn gemaakt van blauwe druiven Pinot Noir, Pinot Meunier of beide. Deze champagnes zijn rijk en vol van smaak met veel donker fruit.
Suikergehalte in Rosé champagne
Witte wijn en rode wijn samenvoegen; dat mag in de Champagnestreek. Voor rosé champagne wordt 8 tot 20% rode wijn aan de champagne toegevoegd, zodat deze een roze kleur en fruitige smaak krijgt.
Leeftijd van champagne
Een ander verschil is de leeftijd van champagne. Er zijn champagnes met en zonder jaargang.
Leeftijd van champagne sans millésime
Dit zijn champagnes zonder jaargang. Ze hebben een constant karakter van smaak en kwaliteit. Deze champagnes rijpen ongeveer 15 maanden in de kelders, waardoor het de eenvoudigste en meest voorkomende champagnesoort is.
Leeftijd van champagne millésime
Dit zijn champagnes met een jaartal en uit een specifieke oogstjaar. Deze champagnes zijn vaak brut en verschillen per jaar qua karakter. Deze champagnes worden vaak minimaal drie jaar bewaard in de kelders. Over het algemeen zijn deze champagnes daarom ook duurder.
Welke champagne is jouw favoriet? Bekijk ons assortiment champagnes!