- Recepten (107)
- In the spotlights (41)
- Algemeen (78)
- Wijntips (88)
- Wijnnieuws (8)
Een bord lasagne dat je koud voorgeschoteld krijgt of een dessert van ijs dat gesmolten is. Geen van beiden prefereren we. Echter laat dit wel zien wat voor invloed temperatuur heeft op de smakelijkheid. Dit geldt ook voor wijn! Als wijn te warm is, overheerst de smaak van alcohol. Bij te koude wijn, verlies je smaak en aroma's. Zonde! In dit artikel zet ik de juiste temperaturen op een rij, laat ik zien hoe je de best passende wijn creëert en adviseer ik een handige gadget om je wijn perfect op temperatuur te houden!
Wat is de perfecte temperatuur van wijn?
Mousserende wijnen serveren tussen de 7,2 en 8,8 C.
Beste temperatuur voor cava: 7,8C, prosecco: 8,3C en champagne: 8,9C.
Volle rode wijnen serveren tussen de 15,6 en 18,3 C.
Beste temperatuur voor Malbec: 15,6C, /rode-wijn/druivensoorten/merlot: 16,7C, Cabernet Sauvignon: 17,8C en Syrah: 18,3C.
Lichte rode wijn serveren tussen de 12,8 en 15,6 C.
Beste temperatuur voor Beaujolais: 12,8C, Pinot Noir: 13,3C en Grenache: 15,6C.
Volle witte wijnen serveren tussen de 10 en 11,7 C.
Beste temperatuur voor Chablis: 10C, Chardonnay: 11,1C en Viognier: 11,7C
Lichte witte wijnen serveren tussen de 7,2 en 10 C.
Beste temperatuur voor rosé wijn: 7,2C, Sauvignon Blanc: 8,3C, Pinot Grigio: 8,9C en Riesling: 10C
Wijn te koud en te warm
Bij te koude wijnen valt de zoetheid van de wijn weg en komen de zuren meer naar voren. Deze wijn is op een lage temperatuur dus veel strakker, terwijl hij op hogere temperaturen juist zoeter en ronder is. Daarnaast komen bij te koude wijnen de aroma's minder tot zijn recht. Bij te warme wijnen verdwijnen de aroma's. Hiermee verliest de wijn zijn nuances en zal de smaak van alcohol erg dominant zijn.
Serveertemperatuur van wijn
Het is dus van groot belang je wijn niet té warm of té koud te serveren en niet te veel af te wijken van de serveertemperaturen. Door hier wat mee te spelen en iets af te wijken van deze richtlijnen kun je de frisheid of zoetheid net wat meer benadrukken. Ook kun je bepaalde aroma's wat meer naar voren laten komen en andere laten 'verdwijnen'. Zo creëer je een wijn die perfect bij jou past!
Hoe houd je wijn op de juiste temperatuur?
Als je een gekoelde wijn eenmaal op tafel zet, verliest deze al gauw de juiste temperatuur. Daarvoor kan je natuurlijk de traditionele wijnemmer met ijs gebruiken. Nadeel hiervan vind ik altijd dat de fles heel nat wordt, het etiket daardoor loslaat en de temperatuur van de wijn niet optimaal blijft.
Wij hebben de perfecte oplossing: de WINECHILL! De design wijnkoeler koelt de wijn van binnenuit, waardoor de temperatuur tot ruim een uur perfect blijft. De WINECHILL is geschikt voor rode, witte en rosé wijnen.
- WINECHILL houdt gekoelde witte wijnen tot een uur lang gekoeld
- Brengt rode wijnen binnen 15 minuten op de perfecte drinktemperatuur
- Laat de fles op tafel staan zonder dat de smaak en aroma's worden aangetast
- De fles blijft droog en het etiket zichtbaar
- De elegante drup-vrije schenktuit koelt en verfijnt de wijn terwijl je schenkt
- Schoon en handig alternatief voor de wijnkoeler met ijs
- Neemt weinig opbergruimte in beslag
- Makkelijk schoon te houden
- Klik hier voor meer informatie over de WINECHILL.
Wijntips bij dit bericht:
-
Proefpakket Rode Wijn (6 flessen)
Verschillend van stijl en smaak, maar alle zes meer dan de moeite waard. Laat je verrassen. ..Lees meer
€ 49,35 € 46,95 -
Proefpakket witte wijn (6 flessen)
Proef en laat je verrassen door deze overheerlijke witte wijnen. ..Lees meer
€ 52,85 € 49,95 -
Proefpakket rosé wijn (6 flessen)
Proef en laat je verrassen door deze overheerlijke rosé wijnen. ..Lees meer
€ 52,35 € 49,95