Online Ripasso wijn kopen bij Abels Wijnen. Je kunt wijnen zowel per fles als per doos bestellen. Bij aankoop van een doos profiteer je van aantrekkelijk doosvoordeel. Jouw bestelling wordt gratis thuisbezorgd vanaf €75,-. Ontdek snel ons assortiment Ripasso wijnen!
-
Informatie over Ripasso wijn
-
Wat is Ripasso wijn?
Ripasso wijn wordt ook wel Valpolicella Ripasso genoemd. Het is een Italiaanse rode wijn uit de Valpolicella-regio, dichtbij Verona in Veneto. Deze wijn is beroemd om zijn rijke, complexe smaken van donkere bessen, kersen en specerijen.
Deze wijn wordt gemaakt met de speciale Ripasso-methode. Hierbij krijgt Valpolicella-wijn een tweede gisting. Dit gebeurt met ongeperste schillen van de grote broer Amarone. Dit biedt een harmonieuze balans tussen fruitige tonen, zuren en tannines. Met een goed bewaarpotentieel kan de wijn enkele jaren rijpen.
Hoe wordt Ripasso gemaakt?
Ripasso betekent 'herpasseren', 'opnieuw langskomen' of ‘opnieuw passeren’. Het verwijst naar het proces waarbij de basiswijn, normale Valpolicella wijn, een tweede gisting ondergaat. Dit gebeurt door de ongeperste druivenschillen van Amarone toe te voegen.
Tijdens deze gisting haalt de wijn vooral bittere tannines uit de schillen. Dit maakt de wijn zwaarder, voller en rijker van smaak dan gewone Valpolicella. De schillen bevatten suikers en aroma's. Dit zorgt voor een vollere en rijkere wijn met een intense kleur. Dit proces van hergisting mag maximaal één keer plaatsvinden.
Ripasso = appassimento wijn
Zoete wijnen kunnen worden gemaakt door druiven in te drogen. Het proces waarbij druiven worden ingedroogd heet in het Italiaanse appassimento. Dit kan gebeuren terwijl de druiven aan de stok hangen of na de pluk in speciale droogruimtes. Door het vochtverlies neemt de concentratie aan suikers toe. Passito is de Italiaanse naam voor krachtige wijn die zijn gemaakt van ingedroogde druiven. Amarone wijn is een voorbeeld van een droge passito-wijn.
De schillen van deze ingedroogde druiven worden ook gebruikt voor de Ripasso methode. Voor het maken van deze wijn krijgt Valpolicella wijn een tweede gisting. Dit gebeurt door schillen toe te voegen. Hierdoor krijgt de wijn meer complexiteit, body en smaak. Zo ontstaat een rijke wijn. Deze wijn profiteert van de suikers en aroma’s in de ingedroogde druiven.
Druivenrassen Ripasso
Voor het maken van Valpolicella Ripasso wijn worden dezelfde druiven gebruikt als voor Valpolicella en Amarone. Vaak wordt voor het grootste gedeelde Corvina Veronese gebruikt, aangevuld met Corvinone en Rondinella. Sommige producenten kiezen er voor om daar nog aanvullende druivenrassen aan toe te voegen.
- Corvina is de belangrijkste druif. Deze geeft de wijn belangrijke aroma’s zoals kersen en cacao. Daarnaast zorgt deze druif voor een bittertje en goede zuren. De dikke schil van de Corvina zorgt voor weerstand tegen rot. Dit is belangrijk is voor een succesvol drogingsproces: appassimento.
- Corvinone betekent letterlijk vertaald ‘grote corvina’. Corvinone is dieper van kleur en rijker aan suikers en tannine dan de Corvina. De grote, lange trossen van Corvina zijn uitermate geschikt om de appassimento-methode op toe te passen.
- Rondinella heeft een zwarte kleur, die lijkt op de zwarte kleur van een zwaluw. Rondine betekent zwaluw in het Italiaans. Rondinella geeft kleur en complexiteit aan de wijn. De Rondinella druif is stevig van karakter met een kenmerkend kersenaroma.
Ripasso DOC
DOC verwijst naar de herkomstbenaming die de wijn moet hebben om officieel geclassificeerd te worden. DOC staat voor Denominazione di Origine Controllata. Dit betekent dat de wijn uit een bepaald gebied komt. De wijn moet ook voldoen aan strenge kwaliteitsnormen. Deze classificatie garandeert niet alleen de herkomst, maar ook de kwaliteit van de wijn.
Ripasso Superiore en Ripasso Classico
Ripasso Superiore is een bijzondere classificatie binnen de Ripasso wijnen. Wijnen met de aanduiding ‘superiore’ bevatten doorgaans een hoger alcoholpercentage, variërend van 0,5 tot 1%. Dit percentage zorgt voor een vollere en rijkere smaak. Hierdoor onderscheidt Superiore zich van gewone wijnen. Het heeft extra diepgang en complexiteit.
Ripasso Classico verwijst naar wijnen uit het historische hart van de Valpolicella-regio. Valpolicella Classico wijnen komen van de oudste wijngaarden. Ze zijn bekend om hun typische karakter en goede kwaliteit.Valpolicella Classico wijnen komen van de oudste wijngaarden. Ze zijn bekend om hun typische karakter en goede kwaliteit.
Smaak van Ripasso
Ripasso wijnen bieden een ronde, volle en complexe smaakervaring. De aroma’s van donkere bessen en rijpe kersen zijn kenmerkend voor deze wijn. Vaak worden deze aangevuld met hints van specerijen, een vleugje chocolade of kruiden. Deze smaken zorgen voor een harmonieuze balans tussen de frisse zuren en de aanwezige tannines.
Wat eet je bij Ripasso?
Heerlijk bij hartige gerechten, zoals gegrild vlees, stoofschotels, rijke pastagerechten zoals lasagne en spaghetti bolognese. Ripasso past goed bij gevulde pasta en gerechten met tomatensaus. Ook erg lekker bij harde kazen zoals Parmigiano reggiano en blauwe kaas zoals gorgonzola. Gegrilde groenten of risotto met paddenstoelen zijn lekkere combinaties. De volle smaken van de wijn passen goed bij het gerecht.
Ripasso bewaren
Ripasso heeft een uitstekend bewaarpotentieel en kan enkele jaren goed blijven. Dit blijft echter afhankelijk van de producent en het oogstjaar. De rijke tannines en fruitige zuren maken de wijn geschikt om te verouderen. Na verloop van tijd wint de wijn aan complexiteit en diepte.
-
Online Ripasso wijn kopen
- Koop jouw Ripasso wijn online bij Abels Wijnen. Binnen drie dagen wordt jouw wijn bij je thuisbezorgd. Bij bestellingen vanaf €75,- vervallen de bezorgkosten. Ervaar het gemak van online wijn kopen!